Lecznicze działanie octu jabłkowego doceniano w wielu starożytnych kulturach – egipskiej, babilońskiej, chińskiej, greckiej i rzymskiej. Jako specyfik na kaszel i przeziębienie, wykorzystywany był stosunkowo często – zwłaszcza w połączeniu octu z miodem.
Właściwości octu jabłkowego cenią sobie smakosze, ale także dietetycy. Picie octu jabłkowego pobudza trawienie, wzmacnia organizm, pozwala lepiej kontrolować cukrzycę, a do tego wspaniale podkręca smak potraw!
Ocet jabłkowy może być składnikiem dressingów, przetworów czy sosów. Wykorzystuje się go też jako marynatę do ryb i mięs oraz składnik past do pieczywa.
Co sprawia, że ocet jabłkowy jest tak wartościowy?
Ocet jabłkowy jest źródłem różnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Zawiera niewielkie ilości witamin z grupy B, witaminy C i różnych minerałów, takich jak potas, żelazo, magnez i fosfor.
Zawiera przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Przeciwutleniacze zapobiegają różnym chorobom, w tym chorobom serca i niektórym formom raka.
Ocet jabłkowy wspomaga trawienie, zwłaszcza gdy jest stosowany przed posiłkiem. Pomaga to w utrzymaniu odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej w żołądku, co może pomóc w redukcji zgagi i zapobieganiu wzdęciom.
Spożywanie octu jabłkowego może pomóc w zwiększeniu wrażliwości na insulinę, co może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi. To szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu 2.
Po posiłku z dużą ilością węglowodanów poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, a następnie zwykle stosunkowo szybko spada. W rezultacie stajemy się zmęczeni lub możemy mieć napady głodu. Ocet jabłkowy może tu pomóc. Badania wykazały, że ludzie, którzy łączą ocet jabłkowy z posiłkiem, mają ogólnie mniejsze wahania poziomu cukru we krwi.
Włączenie octu jabłkowego do diety może pomóc w obniżeniu stężenia trójglicerydów. Oprócz tego produkt ten ma potencjał we wspomaganiu leczenia nadciśnienia.
Dla zdrowia i odporności warto więc włączyć napój z octu jabłkowego do codziennej diety.
Wodę z octem lub sokiem (z dodatkiem max. 1 łyżki octu) spożywamy ok. 20 minut przed planowanym większym posiłkiem.
Świetny będzie też sos winegret z octem jabłkowym do sałaty. Zdrowa osoba może w ciągu dnia spożyć 2 łyżki octu jabłkowego. Pierwsze efekty spożywania octu jabłkowego mogą być widoczne już po jednym miesiącu.
Właściwości octu jabłkowego:
- antybakteryjne,
- przeciwzapalne,
- immunostymulacyjne,
- wyrównuje poziom pH w organizmie,
- obniża poziom cholesterolu we krwi,
- pozytywnie wpływa na odporność organizmu,
- wspiera procesy trawienne,
- jest naturalnym probiotykiem,
- dostarcza enzymów,
- reguluje poziom cukru we krwi.
Naturalny ocet jabłkowy – cena i gdzie kupić?
Ocet jabłkowy jest niedrogim produktem. Za butelkę 500 ml zapłacisz około 35 zł.
Kupisz go m.in. w olejarni Boskie Źródło
Przepis na szybki sos miodowo-musztardowy
Sos miodowo-musztardowy jest uniwersalny i pasuje do prawie wszystkich sałatek liściastych, surowych warzyw i innych warzyw.
Składniki:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
120 ml oleju ze słonecznika
Sól i pieprz
40 ml octu jabłkowego
Przygotowanie:
Umieść miód, musztardę, ocet, sól i pieprz w misce i energicznie wymieszaj składniki. Dodaj olej ze słonecznika, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
Treści przedstawione w tym artykule mają wyłącznie charakter informacyjny i edukacyjny. Nie mogą być traktowane jako porada medyczna ani zastępować konsultacji ze specjalistą. W przypadku wątpliwości dotyczących zdrowia zawsze skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
ŹRÓDŁA WIEDZY
- Fruits Vinegar: Quality Characteristics, Phytochemistry, and Functionality https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8746612/
- https://diabetesjournals.org/care/article/30/11/2814/4824/Vinegar-Ingestion-at-Bedtime-Moderates-Waking