Olej z pestek dyni to uniwersalny olej roślinny o łagodnym orzechowo-dyniowym smaku. Tłoczony na zimno z niełuskanych, nieprażonych i surowych pestek dyni to bogactwo naturalnych składników, które wspierają organizm na wielu płaszczyznach. Dlatego warto włączyć go do codziennej diety.
Olej z pestek dyni – właściwości
Olej z pestek dyni to wartościowe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), którego aż 46 % oleju stanowi kwas linolowy z rodziny omega-6. Ponadto, w oleju zawarte są takie składniki, jak: fitosterole (sitosterol i sigmastendion), skwalen, związki fenolowe, karotenoidy: zeaksantyna, beta-karoten, luteina i kryptoksantyna oraz witaminy i składniki mineralne (selen, potas, cynk).
Olej z pestek dyni – właściwości i korzyści
Olej z pestek dyni a pasożyty
W tradycji ludowej pestki dyni bywały stosowane wspierająco przy problemach z pasożytami. Wynika to z zawartości kukurbitacyny – alkaloidu, który paraliżuje układ nerwowy pasożytów. Olej z pestek dyni może być stosowany jako naturalne wsparcie w walce z pasożytami, jednak w przypadku podejrzenia infekcji pasożytniczej zawsze należy skonsultować się z lekarzem.
Olej z pestek dyni a jelita
Olej z pestek dyni działa łagodząco na błonę śluzową jelit, wspomaga ich regenerację i chroni przed podrażnieniami. Dzięki zawartości NNKT i witamin, olej wspiera prawidłową perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga trawienie. Regularne spożywanie oleju z pestek dyni może przyczynić się do poprawy stanu mikroflory jelitowej. Dlaczego warto stosować olej z pestek dyni na jelita? Ponieważ wspiera ich prawidłowe funkcjonowanie, łagodzi stany zapalne i wspomaga trawienie.
Osoby z wrażliwym układem pokarmowym powinny wprowadzać olej stopniowo i obserwować tolerancję.
Korzystny wpływ na serce i układ nerwowy
Olej z pestek dyni jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, do których należą Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), dlatego pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi – działa przeciw nadciśnieniu oraz ochronnie na układ krwionośny.
Na co są kwasy omega-3 i omega-6?
NNKT, takie jak kwas linolowy (omega-6) i kwas alfa-linolenowy (omega-3), są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym serca i mózgu.
Omega-3 działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i obniżają poziom trójglicerydów we krwi. Pomagają w normalizacji ciśnienia krwi. Kwasy omega-3 (szczególnie kwas DHA) są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego – dlatego systematyczne spożywanie oleju z pestek dyni, może zmniejszyć niepokój i stany lękowe, poprawić samopoczucie i ułatwić zasypianie.
Omega-6 są ważne dla budowy błon komórkowych i produkcji hormonów.
Omega-6 regulują procesy zapalne i krzepnięcie (poprzez eikozanoidy), wspierają budowę błon komórkowych oraz barierę skórną, a gdy zastępują tłuszcze nasycone – sprzyjają prawidłowemu profilowi lipidowemu. Mogą korzystnie wpływać na elastyczność naczyń i pośrednio wspierać kontrolę ciśnienia krwi. Kwasy omega‑6 są też ważne dla pracy mózgu i odporności. Dlatego systematyczne, umiarkowane spożywanie oleju z pestek dyni (bogatego w kwas linolowy, witaminę E i fitosterole) może wspierać serce, skórę i gospodarkę lipidową – z zachowaniem równowagi z omega‑3.
Idealny dla mężczyzn.
Olej z pestek dyni a prostata – co mówią badania?
Badania naukowe dowodzą, że tłoczony na zimno olej z pestek dyni ma zbawienny wpływ na utrzymanie zdrowej prostaty – zmniejsza jej rozmiar, jeżeli jest powiększona, a także hamuje przerosty gruczołu krokowego.
Oleju z pestek dyni na wypadanie włosów
Dzięki zawartości substancji hamujących działanie DHT (cynku i beta-sitosterolu), olej z pestek dyni zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów u mężczyzn i łysieniu typu androgenowego. Pomaga zrównoważyć hormony i usprawnić proces wzrostu włosów. Najbardziej prawdopodobne mechanizmy to wpływ fitosteroli na 5‑alfa‑reduktazę oraz działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Fitosterole z oleju (m.in. beta‑sitosterol) i sterole charakterystyczne dla dyni mogą pośrednio hamować aktywność 5‑alfa‑reduktazy, zmniejszając lokalne oddziaływanie DHT na mieszek.
Olej z pestek dyni – co zawiera?
Kwasy tłuszczowe:
- wielonienasycone: kwas linolowy (omega-6) zwykle 40–55%
- jednonienasycone: kwas oleinowy (omega-9) ok. 25–40%
- nasycone: głównie kwas palmitynowy i stearynowy (łącznie zwykle 10–18%)
- śladowo: kwas alfa-linolenowy (omega-3)
Witaminy: A, E, C oraz witaminy z grupy B
Minerały: Cynk, magnez, żelazo, selen
Fitosterole: przede wszystkim beta-sitosterol (także kampesterol, stigmasterol)
Naturalny olej z pestek dyni
– cena i gdzie kupić?
Olej z pestek dyni najlepiej kupić zimnotłoczony, naturalny, tłoczony z niełuskanych, nieprażonych i surowych pestek dyni. Za butelkę 250 ml zapłacisz około 80 zł.
Kupisz go m.in. w olejarni Boskie Źródło
Do czego dodawać olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni najlepiej spożywać na zimno, aby zachować wszystkie jego cenne właściwości. Można go dodawać do:
Sałatki jako klasyczny winegret: 2–3 części oleju + 1 część soku z cytryny lub octu jabłkowego, 1 łyżeczka musztardy, szczypta soli i pieprzu; opcjonalnie 1/2 łyżeczki miodu.
Zupy po przestudzeniu: krem z dyni, pomidorowa, warzywne.
Kiedy dodać: po nalaniu do miski, gdy para nie parzy dłoni (ok. 60–70°C). Porcja: 1–2 łyżeczki na talerz.
Najlepsze połączenia: krem z dyni, pomidorowa, krem z pieczonych warzyw korzeniowych. Dodatki: pestki dyni, pieprz, łyżka jogurtu naturalnego.
Kasze/ryż/warzywa pieczone: jako „finisher”.
Porcja: 1 łyżka na porcję tuż przed podaniem.
Past y i dipy:
Hummus: do klasycznego hummusu dodaj 1–2 łyżki oleju dyniowego zamiast części oliwy; posyp pestkami.
Twarożek: twaróg + szczypiorek + rzodkiewka + szczypta soli + 1 łyżka oleju dyniowego.
Pasta z awokado: awokado + sok z limonki + czosnek + pieprz + 1 łyżka oleju dyniowego.
Koktajle: owocowo-warzywne (np. szpinak, banan, jabłko).
Jak stosować olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni należy spożywać wyłącznie na zimno, gdyż po obróbce cieplnej traci swe cenne składniki.
Zalecana dzienna dawka to 2-3 łyżki dla dorosłej osoby, a dla dzieci powyżej 12 roku życia nie powinien przekraczać 1 łyżeczki.
Olej z pestek dyni możemy pić bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do dań zimnych: sałatki, kanapki czy po prostu na warzywa. Olej z pestek dyni przechowujemy w lodówce i nie wystawiamy na promieniowanie światła słonecznego.
Jaki wybrać olej z pestek dyni?
Wybierz produkt zimnotłoczony, najlepszej jakości!
Najlepszej jakości olej z pestek dyni to tłoczony na zimno z niełuskanych, nieprażonych i surowych pestek dyni, w prasach ślimakowych, w temperaturze do 35°C. Dzięki temu zachowuje on swoje wartości odżywcze oraz walory smakowe. Jest to bardzo istotne w procesie technologicznym, gdyż dzięki temu wszystkie składniki, wrażliwe na temperaturę, zachowują swoje właściwości.
Kolor oleju z pestek dyni może być od ciemnobrunatnego, po zupełnie jasny, przezroczysty czy słomkowy. Kolor oleju zależy od partii ziaren pestek dyni.
Ważne jest, żeby wybierać olej z pestek dyni tłoczony
na zimno, nierafinowany i nieoczyszczany.
Wybierz produkt najlepszej jakości!
Nie rafinowany, nie filtrowany i nie oczyszczany – tłoczony na zimno!
ŹRÓDŁA WIEDZY
- Pumpkin Seed Oil: An Alternative Medicine, Ahmed Shaban and Ravi P Sahu – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8681145
- Pumpkin Seed Extracts Inhibit Proliferation and Induce Autophagy in PC-3 Androgen Insensitive Prostate Cancer Cells, Tzortzis Nomikos, Katerina Gioti, Magafoula Tsoukala, Roxane Tenta – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33978471
- Hong H, Kim CS, Maeng S. Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in men with symptomatic benign prostatic hyperplasia. Nutrition Research and Practice. 2009;3(4):323–327.
- Cho YH, Lee SY, Jeong DW, Choi EJ, Kim YG, Lee JG, Yi YH, Cha HS. Effect of Pumpkin Seed Oil on Hair Growth in Men with Androgenetic Alopecia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:549721.
- Choi S, et al. Effect of zinc on androgen receptor activity and 5alpha-reductase expression in LNCaP cells. Life Sci. 2005 May 27;77(5):483-91.
- Patel S. Pumpkin (Cucurbita sp.) seeds as nutraceutical: a review on nutritional composition and health benefits. Mini Rev Med Chem. 2022;22(1):35-48.
- El-Mosallamy AE, El-Azab MF, Sharaf AM, El-Sabban FF. Effect of pumpkin seed oil on the level of free radical scavengers and nitric oxide production in experimental myocardial infarction in rats. Pak J Biol Sci. 2012;15(16):771-8.
- Föglein A, et al. Effects of dietary pumpkin seed on spatial working memory in rats. Nutritional Neuroscience. 2010;13(5):220-225.